KNX organizacija Hrvatska

O Hrvatskoj

Republika Hrvatska je europska država smještena u južnom dijelu Srednje Europe te u sjevernom dijelu Sredozemlja. Glavni grad je Zagreb, koji je političko, kulturno, znanstveno i gospodarsko središte Republike Hrvatske. Važniji gradovi u Hrvatskoj su Zagreb( glavni grad ), Split, Dubrovnik, Rijeka, Osijek, Zadar, Karlovac, Pula, Sisak, Knin, Gospić, Šibenik, Slavonski Brod, Mali Lošinj (najveći i najrazvijeniji otočni grad) i Vukovar (najveća riječna luka u Hrvatskoj).

Hrvatska ima:

  • jezera i brežuljke na kontinentalnom sjeveru i sjeveroistoku (središnja Hrvatska i Slavonija kao dio Panonske nizine);
  • pošumljene planine u Lici i Gorskom Kotaru, što spada u Dinaride;
  • kamenitu obalu na Jadranskom moru (Istra, Sjeverno Primorje i Dalmacija)

Hrvatska također ima mnogo zaštićenih mjesta, odnosno svjetkih baština i nacionalnih parkova. Neke od najpoznatijh svjetskih baština u Hrvatskoj su Nacionalni park Plitvička jezera, Dioklecijanova palača, Gradska jezgra Dubrovnika, Eufrazijeva bazilika, Mletačke utvrde, a neki najpoznatiji nacionalni parkovi su Plitvička jezera, Brijuni, Kornati, Krka, Sjeverni Velebit i mnogi drugi.

UNESCO je nekoliko mjesta u Hrvatskoj upisao na svoj popis svjetske baštine. Tu spadaju stari grad Dubrovnik i povijesno područje Splita koje sadrži ruševine palače rimskog cara Dioklecijana. U Zagrebu se nalaze Narodno kazalište, Nacionalna i sveučilišna knjižnica i koncertna dvorana nazvana po hrvatskom skladatelju iz 19. stoljeća Vatroslavu Lisinskom.

Hrvatska ima niz nacionalnih parkova i rezervata koji su popularni među planinarima i ostalim ljubiteljima prirode. Nacionalni park Plitvička jezera ima opsežan sustav slapova. Nevjerojatna prirodna ljepota mnogih hrvatskih otoka čuva se u nacionalnim parkovima Brijuni, Kornati i Mljet. Nacionalni parkovi Sjeverni Velebit, Paklenica i Risnjak obuhvaćaju planinski teren, dok je Nacionalni park Krka usredotočen na istoimenu rijeku.

Sport u Hrvatskoj ima značajnu ulogu u hrvatskoj kulturi. Nogomet je najpopularniji sport u Hrvatskoj. Nekoliko drugih glavnih timskih sportova su rukomet, košarka i vaterpolo, s klubovima u svim dijelovima Hrvatske. Hokej na ledu još je jedan popularan momčadski sport, naime u hrvatskoj unutrašnjosti. Najpopularniji pojedinačni sportovi u Hrvatskoj su tenis, alpsko skijanje i plivanje, te donekle stolni tenis i šah. U Hrvatskoj su popularne razne amaterske sportske igre, posebno picigin.

Hrvatska nogometna reprezentacija osvojila je brončanu medalju na FIFA-inom svjetskom prvenstvu 1998. i srebrnu na FIFA-inom svjetskom prvenstvu 2018. godine. Davor Šuker osvojio je Zlatnu kopačku kao najbolji strijelac 1998., a Luka Modrić Zlatnu loptu kao najbolji igrač turnira u 2018. Nogometna reprezentacija igrala je i u četvrtfinalu Europskog prvenstva 1996. i 2008. godine. Od kolovoza 2018. tim je zauzeo 4. mjesto na FIFA-inoj svjetskoj ljestvici.

Poznati košarkaš Dražen Petrović igrao je za hrvatsku olimpijsku reprezentaciju 1992. godine, kao i u Nacionalnom košarkaškom savezu. Hrvatski tenisači dobro su se pokazali na međunarodnim natjecanjima; posebno je Goran Ivanišević 2001. osvojio muško prvenstvo u Wimbledonu. Neovisna Republika Hrvatska osnovala je nacionalni olimpijski odbor 1991. godine, a njezini su se sportaši natjecali na Ljetnim olimpijskim igrama 1992. u Barceloni, gdje je njihov košarkaški sastav zaradio srebrnu medalju. Najveće snage ljetnih olimpijskih igara u zemlji su rukomet (za koji je osvojio zlatne medalje 1996. i 2004.) i dizanje utega (jedno zlato 2000.), kao i veslanje, vaterpolo, jedrenje, plivanje i gimnastika. Hrvatska se također dobro pokazala na Zimskim olimpijskim igrama, a alpska skijašica Janica Kostelić osvojila je ukupno četiri zlatne medalje 2002. i 2006. godine, a njen brat Ivica Kostelić srebrne medalje 2006. i 2010. godine.