KNX organizacija Hrvatska

KNX standard

KNX je svijetski jedini otvoreni STANDARD za sve primjene u kontroli kuće i zgrade, u rasponu od osvjetljenja i upravljanja roletni do sustava za grijanje, ventilaciju, klimatizaciju, nadzor, alarmiranje, kontrolu vode, upravljanje energijom, mjerenje, kao i kućanski uređaji, audio -AV i još mnogo toga. Tehnologija može biti korištena u novim i također, već postojećim kućama i zgradama.

Standard, stvoren i u vlasništvu Udruge KNX, omogućuje integratorima i dobavljačima izgradnju cjelokupnog upravljačkih rješenja spajanjem različitih KNX komponenata koje su na raspolaganju. Svi su proizvodi temeljito ispitani, certificirani da budu KNX sukladani i da rade neometano zajedno nakon što ih je integrator programira koristeći jedan uobičajeni softverski alat. Za proizvođače članova udruge KNX sustav je bez naknade i može se implementirati na bilo kojoj procesorskoj platformi.

Svi proizvodi s logom KNX certificirani su kako bi se zajamčila kompatibilnost sustava, međusobno povezivanje i interoperabilnost.

KNX je jedini globalni standard za kontrolu kuće i zgrada s:

  • Pojedinačni, neovisni alat za dizajn i puštanje u pogon (ETS).
  • Kompletni skup podržanih komunikacijskih medija (TP, PL, RF i IP).
  • Kompletni skup podržanih načina konfiguracije (sistemski, lagani i automatski način).

KNX je odobren kao:

  • Europski standard (CENELEC EN 50090 i CEN EN 13321-1).
  • Međunarodna norma (ISO / IEC 14543-3).
  • Kineski standard (GB / Z 20965).
  • Američki standard (ANSI / ASHRAE 135).

Ovaj se standard temelji na više od 25 godina iskustva na tržištu, uključujući njegove prethodnike, EIB, EHS i BatiBUS. Gotovo 500 tvrtki članica širom svijeta iz različitih domena primjene u svojim katalozima ima gotovo 7000 grupa proizvoda certificiranih za KNX. Postoji 90 000 obučenih KNX partnera u 190 zemalja sa i preko 400 centara za obuku. Udruga KNX surađuje s više od 140 sveučilišta.

Međudjelovanje je u središtu KNX tehnologije. Međusobno djelovanje definirano je u KNX modelu međusobnog djelovanja kao: ‘situacija u kojoj proizvodi koji šalju i primaju poruke mogu pravilno razumjeti signale i reagirati na njih bez dodatne opreme’.

U KNX-ovom rješenju međusobno se povezuju proizvodi različitih proizvođača (“međusobno povezivanje više proizvođača”) i proizvodi za različita područja primjene (“međusobno discipliniranje”). Prednosti takvog međusobnog rada su:

  • Poboljšava OEM tržište među dobavljačima rješenja KNX;
  • Nudi jednostavan pristup tržištu za nišne proizvode (koje često rade manje tvrtke)
  • Omogućuje zajedničku infrastrukturu za obuku i podršku za proizvode kompatibilne s KNX-om

Model međusobnog povezivanja i opsežni opisi funkcionalnih blokova za mnoge domene aplikacija sastavni su dio KNX specifikacija. To je potkrijepljeno postupkom certificiranja u kojem je temelj usklađenost s barem standardiziranim vrstama podataka ili dodatno definiranim funkcionalnim blokovima.